V sobotu 25.1. 2014 mali cyklisti z Turca na programe najkrajšiu hrebeňovku Malej Fatry. Po výstupe na chatu pod chlebom z rekreačnej oblasti Trusalová sme sa po malej prestávke dostali na najvyšší vrchol Veľký Kriváň (1708 m.n.m.) odkiaľ sa nám naskytol nádherný výhľad na okolitú krajinu.

Spravili sme zopár záberov ako dôkazový materiál a pokračovali sme po hrebeni cez Pekelník (1609 m.n.m.) smerom na Suchý (1468 m.n.m.) odkiaľ nás čakalo už len klesanie na Kľačianskú Maguru.

Po zhliadnutí medvedích stôp nás aj najmenší náznak únavy okamžite opustil a po šiestich hodinách sme dnešný cieľ naplnili.

Počasie lákalo využiť aj nasledujúci voľný deň a po menšej porade padla voľba na nedeľný výstup na martinské hole cez nedávno otvorené ferraty.

Keďže v posledných dňoch ukázala zima konečne svoju silu mohli sme naplno vychutnať krásu zimnej prírody.
Trasa bola pre namrznutý pivovarský potok nad ktorým vedie ferrata veľmi obtiažna a miestami sme museli riešiť neľahkú situáciu pretože pre hrubý ľad nebolo možné pokračovať po rebríku, ktorý bol jedinou možnosťou ako sa dostať k cieľu.

Skúsený horský vodca Bugy zachoval chladnú hlavu a pomocou turistickej palice vysekal do ľadu provizórne schody po ktorých sme mohli pokračovať ďalej a po ďalších a ďalších podobných situáciách sme konečne zdolali ferraty.

Tak trochu riskantný výlet utužil vo veľkej miere kolektív čo je tiež jeden z kľúčových faktorov v cyklistickom odvetví....


  6. 2. 2014      Tomáš Kojtal

Späť