Tretí júnový víkend (15-16.6.) sa niesol v znamení prvého etapového preteku v tejto sezóne v pohári Merida road cup. Pretekári si tento krát zmerali sily na juhu v tradičnej destinácií pri Rimavskej Sobote. V sobotu bola na programe 10 km dlhá, mierne stúpajúca časovka po cyklotrase. Na časovke neboli povolené časovkárske špeciály. 


Z našich pretekárov sa na štart postavili Rastislav Belák (Masters C), Filip Lašút (Masters C) a Jozef Kohút (Masters D). Začiatok časovky bol o 15:30 v dedinke Hrnčiarske Zalužany, cieľ bol v Poltári. V kategórií Masters C sa Rasťovi podarilo zvíťaziť a do ďalšej etapy si vyjazdil náskok necelých 15 sekúnd. V rovnakej kategórií sa Filip umiestnil so stratou takmer 32 sekúnd na piatom mieste. Jožko si so stratou 17 sekúnd vybojoval druhé miesto. 

V nedeľu jazdcov ale čakala úplne iná "rozprávka". Pretekalo sa na 15km dlhom okruhu s cca 2km rozbitým úsekom. Na okruhu pretekári nastúpali 225m, z toho väčšina stúpania bola v jednom, asi 2km dlhom kopci. Keďže Rasťo štartoval s 15 sekundovým náskokom, bol jasným lídrom pre tento deň. Pre kategóriu Masters C bolo nachystaných 6 okruhov. Po štarte sa balík držal spolu avšak hneď v prvom stúpaní sa začali objavovať mezdery. Obidvaja naši pretekári sa držali v hlavnej skupine. Keď sa však druhý krát prechádzalo cez rozbitý úsek, začalo sa nastupovať a Rasťovi nešťastne vletelo koleso do jamy. Bol z toho našťastie "len" defekt, preteky sa pre neho však bohužiaľ skončili. Keďže v odvetví CPV nie sú povolené sprievodné vozidlá, nemal ako vymeniť koleso a pokračovať. Bolo z toho tak len sklamanie. Filip sa po zvyšok pretekov držal v prvej skupine a vyšlo to nakoniec na druhé miesto. Kategória Masters D absolvovala 5 okruhov. Jožko po peknom výkone potvrdil druhé miesto.

Nakoniec sme sa teda s pretekami rozlúčili s dvoma druhými miestami ale bohužiaľ bez víťazstva. Najbližšie nás čakajú 14.7. Česko-Slovenské Majstrovstvá Slovenska v Českej Třebovej. 


  17. 6. 2024      Sophia Lilgová

Späť