Majstrovstvá Slovenska v cyklokrose sa konali 16.12. 2012 v Krupine kde sa urputne bojovalo. Zhruba 2300m okruh bol situovaný do areálu futbalového štadióna a jeho priľahlého okolia, čiže nechýbali úseky po tráve a asfalte, štart aj cieľ bol na škvarovom povrchu na ovále štadióna.

Povrch okruhu sa vďaka počasiu zmenil, v sobotu pred samotným pretekom sa mínusové teploty zmenili do plusu, výdatne zapršalo, takže to bol taký rozmočený sneh, mnoho kaluží s ľadovou vodou, teplota +2 st., t.j. takmer všetkým pretekárom riadne mrzli z ľadovej vody ruky aj nohy, takže sa nedalo ani poriadne radiť rýchlosti a pod., najviac sa poriadne šmýkalo, čo vyhovovalo skôr technickejším typom pretekárov.

Martinská výprava pozostávala s 3 pretekárov: Zrelica - kat. elite súčasne preteká za CK Banská Bystrica, Ranto - kat. Masters A, Bellan - kat. juniori pretekajúci za Žiar nad Hronom.

Juraj mal ambície na "bedňu", na trati sa nevyhol drobným zaváhaniam, ako takmer všetci.., musel sa skloniť pred umením Šimona Vozára z ŽP Podbrezová, ktorý je výborný technik a ťažké terény mu vyhovujú, s 2.miestom bol maximálne spokojný - dokázal, že právom patrí do slovenskej reprezentácie v tejto kategórii, s prehľadom si svoje umiestnenie ustrážil pred svojim oddielovým kolegom D. Zverkom, ktorý skončil tretí.

Maťo Ranto bojoval na trati, ako lev, vlastne ako vždy, ťažké terény mu vyhovujú, takže právom prišla odmena v podobe bronzovej medaily, odviedol skvelú prácu, musel sa skloniť len pred víťazom Z. Zemanom a druhým - bývalým majstom sveta O. Glajzom a to nie je žiadna hanba, vzhľadom na skúsenosti, ktoré oni majú.
Keď som sa prišiel prezentovať do kancelárie pretekov, bolo už po uzávierke štartovnej listiny a mňa nechceli rozhodcovia pustiť na štart. Chceli mi dať pokutu alebo mi povedali, že ma na štart zaradia do druhej rady ako trest za neskorí príchod.
Podľa nazbieraných bodov z predchádzajúcich pretekov som mal ale byť v prvej rade. Štart sa mi vydaril, dostal som sa na šiestu pozíciu a v štvrtom kole som už bol na tretej pozícií.
Do posledného kola som išiel zo stratou asi 15 sekúnd na druhého a v cieli som to stiahol na 8 sekúnd. S výsledkom , som veľmi spokojný keďže to boli MSR.
Sezóna sa pre mňa skončila celkovým piatym miestom v SP, v kategórií masters, kde som vynechal dva preteky, kvôli zraneniam – približuje priebeh pretekov Martin Ranto.

Roman Zrelica taktiež bojoval, no nevyhol sa 2 pádom, ktoré ho určite rozhodili, naviac taktika tímu,za ktorý preteká /CK BB/ bola podriadená faktu, aby každý čo najviac pomohol M. Haringovi k víťazstvu v kráľovskej kat. elite, čo sa nakoniec podarilo.


  25. 12. 2012      Juraj Bellan st.

Späť