Počas uplynulého víkendu sa v Turčianskej kotline konali cyklistické etapové preteky Turčianske okruhy, ktoré boli zaradené do Slovenského pohára Masters 2012 Merida Road Cup.

V sobotu 21.7. 2012 sa 87 pretekárov zo Slovenska zišlo v etapovom centre Horný Kalník, ktorí sa zhostil ako prvé etapové miesto.
Doobeda odštartovali pretekári v kategóriách Masters C, D, E, a ženy. Napriek vyhliadkam zlého počasia sa na pretekárov usmialo šťastie a nezapršalo. Poobede nastúpila hlavná kategória Muži B 122 km , Masters A 97,6 km a Masters B 85,4 km.

V kategórii Muži B mal Martinský oddiel R.C.T. Martin zastúpenie jedným pretekárom Michalom Mišíkom. Druhý Martinčan Roman Zrelica odštartoval v drese CK Banská Bystrica, za ktorý momentálne preteká.
Kategóriu Masters A reprezentovali L. Šidlo, R. Belák, B. Belák a Vladimír Kurhajec.

Hneď po štarte nasledovalo stúpanie do Kalnického kopca, ktoré pretekári absolvovali 10, 8, 7 krát podľa kategórii. Na prvých dvoch okruhov nebola núdza o nástupy, ale pelotón sa držal pokope.
Až v treťom okruhu pri vchádzaní do Martina vyprovokoval R. Belák spolu s R. Zrelicom únik a oddelili sa od hlavného balíku. K ním sa pridal ešte jeden pretekár a spolu sa začali vzdiaľovať. Ich náskok narástol na 0,40 sekúnd, ktorý si držali každé kolo. Nakoniec únik vydržal R. Belákovi , ktorý prišiel do cieľa s náskok 0,11 sekúnd pred stíhajúcim balíkom a do druhej etapy si obliekol žltý dres.

R. Zrelica absolvoval ešte dva okruhy počas ktorých bol dostihnutý a prišiel so stratou 1:12min. na víťaza.

Poradie po 1. etape: B. Belák 7.miesto -3:19min., L. Šidlo 8.miesto -7:19min,V. Kurhajec 10.miesto -12:40min.

Druhý deň čakala pretekárov náročnejšia etapa so štartom a cieľom v Jasenskej doline.

Pred pretekmi sme sa dohodli, že dnes je deň, kedy si budeme musieť pomáhať navzájom. Cieľ bol uhájiť vedúci žltý dres v kategórii Masters A a získať dres v kategórii Muži B pre Romana Zrelicu.

Musím vyzdvihnúť pomoc od mojich tímových kolegov na čele s L. Šidlom, ktorí zachytávali nástupy a držali čelo pelotónu. Pridal sa k nám aj Michal Mišík z kategórie Muži B, ktorý už ako jediní dokázal fantastický pomáhať posledné tri okruhy. Dokonca dostal defekt a po výmene kolesa sa opäť vrátil držať „špicu“.
V poslednom okruhu po zjazde do Belej som dostal defekt na predné koleso ale vďaka rýchlej výmene som sa vrátil do balíka. V cieľovej rovinke som už nemal síl špurtovať na medailové umiestnenia ale uhájiť dres sa nám podarilo.

R. Zrelica sa v polovici pretekov zhruba na 60 km opäť ako včera vydal do úniku s M. Stančíkom s Reprogasu Moravský Lieskovec ale tentokrát to vyšlo a vyhral s náskokom 2:57 min. čím si vybojoval fialový dres a konečné 1. miesto v etapových pretekov Turčianske okruhy.

Poradie v 2 etape. Muži B: Michal Mišík 10. miesto.

Masters A: R. Belák 4., B. Belák 6, V. Kurhajec 7., L. Šidlo nedokončil.

Fotografie z pretekov, Vám prináša, Maroš Ferenčík.

Konečné poradie: Muži B:

1. Roman Zrelica CK Banská Bystrica
2. Ján Subovits PŠK Reprogas Moravský Lieskovec
3. Ivan Viglaský CK Banská Bystrica

Masters A:

1. Rastislav Belák R.C.T. Martin
2. Eduard Krúľ CK FALANGE Bratislava
3. Róbert Bartko CK Masters TEAM TT
6. Branislav Belák R.C.T. Martin
8. V. Kurhajec R.C.T. Martin


  23. 7. 2012      Zdroj RCT Martin

Späť