Kláštor pod Znievom sa počas dnešného dňa a zajtrajška stane dejiskom 51. ročníka Znievských dní cyklistiky. Prvenstvo v hlavnej kategórii by mal obhajovať Trenčan Maroš Kováč.

Tretie najstaršie cyklistické preteky na Slovensku – Slovenské Pyreneje načnú cez víkend v Kláštore druhú päťdesiatku.

„Očakávame účasť troch stoviek cyklistov a cyklistiek,“ povedal nám Juraj Farbiak, riaditeľ Znievskych dní cyklistiky, ktorý či už ako pretekár alebo organizátor bol pri všetkých ročníkoch tradičného podujatia.

Cyklistický sviatok v sobotu odštartujú juniori a kadeti, pričom zmerať si sily na 51-kilometrovom okruhu vedúcom z Kláštora cez Mošokovec – Slovenské Pravno – Nitrianske Pravno – Kľačno – Diel – Predvrícko a opäť do Kláštora môžu aj neregistrovaní pretekári, novinári a polygrafi. Kadeti musia zvládnuť jedno kolo, juniori dva. Juniori začínajú o 9.30 h, kadeti o 10 minút neskôr a neregistrovaní pretekári, novinári a polygrafi o 9.50 h.

Poobede, od 15. h, si na svoje prídu aj najmenší cyklisti. V rámci 23. ročníka Memoriálu Karola Hercega čaká na mladších a starších žiakov časovka na sedem, resp. trinásť kilometrov. Začína sa v Slovanoch. Mladší žiaci končia v Studenci, starší vo Vrícku.

Hlavné preteky v nedeľu.

Znievske dni cyklistiky vyvrcholia v nedeľu pretekmi mužov a žien. Na cyklistov v elitnej kategórii a jazdcov do 23 rokov čakajú tri ťažké 51-kilometrové okruhy, muži v kategórii masters A a B si budú musieť poradiť s dvomi a ženy spolu s juniorkami a mužmi v kategórii masters C,D a E s jedným okruhom.

Štart hlavných pretekov je naplánovaný v nedeľu o 9.30 h, pričom cyklisti na svoju púť vyrazia z cesty pred Obecným úradom. V týchto priestoroch budú okolo 13. h vchádzať aj do cieľa.

Prvenstvo obhajuje Kováč.

Vlani Slovenské Pyreneje vyhral časom 3:42,23 h Trenčan Maroš Kováč pred svojím oddielovým kolegom Patrikom Tyborom. Toho však na Slovenských Pyrenejách pre povinnosti na Univerziáde v Čine neuvidíme.

„Veľkým kandidátom na víťazstvo je Róbert Nagy, najrýchlejší Slovák na nedávno skončených pretekoch Okolo Slovenska. Naňho by sme nemali zabudnúť,“ hľadá čierneho koňa Juraj Farbiak.

Víťaz pretekov od organizátorov obdrží 320 eur, druhý v poradí 200 a tretí 150. Traťový rekord drží Maroš Kováč, ktorý na 45. ročníku v roku 2005 dosiahol čas 3:33:25 h.


  20. 8. 2011      Zdroj Nový Život Turca - Roman Kopka

Späť