11. ročník Memoriálu Milana Beláka- Turčianskych Okruhov je za nami. Počasie neprialo organizátorom ani pretekárom. V obdobiach tepla a sucha vyšli dva upršané dni akurát na víkend 30-31.7. Bohužiaľ alebo našťastie cyklistika je exteriérový šport a tak sa občas stáva, že vonkajšie podmienky poriadne preveria vôľu pretekárov. 

V sobotu sme sa zobudili do upršaného rána a naše prvé myšlienky smerovali k tomu, že toto je presne deň, v ktorý sa nikomu celý deň nechce vstať z postele. Nuž ale v tom momente sme už na výber nemali. Nedobrovoľne sme na seba natiahli všetko nepremokavé oblečenie, ktoré máme a presunuli sme sa na miesto činu. Do dediny Belá-Dulice. Tu už nás čakali naši odvážni pomocníci, sami sme neverili, že prišli všetci.Keď sme mali rozdelené úlohy, dali sme sa do práce aby bolo do štartu o 10:00 všetko pripravené. Videli, že všetko funguje ako má a pretekári postupne prichádzajú, pomaly sa nám dvíhala nálada. O desiatej sa na štarte stretlo 38 pretekárov od kategórie Masters C až po kategóriu Masters G, náš veľký obdiv patrí jedinej žene, ktorá počas víkendu pretekala v kategórii ženy Masters C. V prvej štartovej vlne sme mali troch domácich pretekárov: Jožka Kohúta-Masters D, Daniela Švolíka a Milana Šugára-Masters F. Etapa prebehla kľudne, za stáleho mrholenia s jediným pádom. Jožko sa umiestnil na nádhernom 5. mieste, Daniel 4., Milan 5.. Poobede sa výrazne viac rozpršalo a nastala pre riaditeľa a rozhodcov náročná situácia. Musel sa rozhodnúť čo ďalej s pretekmi a ako urobiť priateľný kompromis, viacerí "profesionálni" pretekári, ktorí odmietli štartovať v daždivom počasí radili aby sa etapové preteky zrušili a bol aj v sobotu aj v nedeľu samostatný pretek, dušovali sa vraj v nedeľu prídu. A tak padlo rozhodnutie. Na štarte sa nakoniec obajvilo 24 pretekárov v troch kategóriách, ktorí súťažili na skrátenej trati 64,4km. Náš tím zastupovali Ladislav Šidlo, Miroslav Lelek-MastersB a Ján Palúch-Masters A. Takmer hneď po štarte sa vytvoril trojčlenný únik, v ktorom mali naši chalani väčšinové zastúpenie. Okrem Laca a Janka bol v úniku aj pretekár z českého tímu Jaroslav Kocourek- CK Frenštát P.R. V ďalších okruhoch sa náskok úniku len zvyšoval. V poslednom kopci si Laco nastúpil a napriek tomu, že ho jeho český súper neunávne sťahoval sa mu podarilo prísť do cieľa na prvom mieste. Ján prišiel tak isto na krásnom prvom mieste. Miro sa v balíku staral o to aby chalano vpredu nikto nedorazil a odniesol si nakoniec 6.miesto. 

Po pretekoch sme celí zmoknutí, premrznutí pobalili veci, presunuli ich do Horného Kalníka, ktorý bol centrom nedeľných pretekov. Všetko sme to zvládli aj vďaka tomu, že okolo seba máme skvelých ľudí, ktorí nám so všetkým pomohli.

V nedeľu sa takmer bez zmeny opakoval sobotňajší scenár. Na štart však nastúpilo doobeda aj poobede ešte menej pretekárov. Doobeda súťažiacim spestril trať Laco, ktorý ich s nafukovačkami entuziasticky povzbudzoval v kopci. Jožko sa opäť umiestnil na 5.mieste a v celkovom poradí mu to vyšlo na 6.miesto. Daniel s Milanom tiež potvrdili svoje 4. a 5. miesto zo soboty a také isté pozície si zabezpečili aj v celkovom poradí. 

Poobede sa opäť výrazne rozpršalo. Ako sa očakávalo, pretekári, ktorí svoj štart odkladali zo soboty na nedeľu nenastúpili. Z našich nenastúpil Ján Palúch zo zdravotných dôvodov. Vývoj pretekov bol veľmi podobný. Hneď po štarte odišiel český pretekár Jaroslav Kocourek, ku ktorému sa neskôr pridal Laco Šidlo a spolu sekundu po sekunde zvyšovali náskok pred balíkom. V poslednom kole opäť nastúpil Laco a jeho súper už nemal síl ho stíhať. Prišiel sám s náskokom o niečo vyšším ako minútu a zavŕšil tak víťazstvom náročný ale predsa pekný víkend v Turčianskej kotline. 

Veľmi pekne ďakujeme všetkým zúčastneným. Veríme, že to stálo za to. Patrí vám náš obdiv a úcta. Rovnako patrí veľká vďaka sponzorom BigMat-Baudach a Martel za poskytnutie finančnej podpory, starostom obcí Belá-Dulice a Horný Kalník, ktorí nám poskytli obecný úrad, policajnému zboru a motomaršalom za zabezpečenie cesntej premávky, bez ktorých by toto podujatie nemohlo byť uskutočnené.

Prikladáme link na fotky zo soboty od fotografa Jozefa Urbana:

Foto z doobedia- www.uschovna.cz/zasilka/AV9CRXS3NSPYTT48-LR2

Foto z poobedia- www.uschovna.cz/zasilka/AVISY35FXXH6FK6Y-A6X


  1. 8. 2022      Rasťo a Sophia

Späť