29.augusta 2021, presne v deň 77. výročia SNP, sa konal 13. ročník nášho cyklomaratónu po ceste SNP. Tento rok boli preteky okrem pandémie poznačené aj zlou predpoveďou počasia. Na štarte nakoniec stálo pod čistou modrou oblohou 110 pretekárov. 48 na dlhej 100 km trati, 62 na krátkej 65km trati. 

Dlhá trať bola od začiatku v réžii domácich pretekárov. Hneď po štarte nastúpil do úniku Laco Šidlo (RCT Martin), pričom jeho prvý únik mal trvanie takmer 30 km. Počas tohto úniku vyhral aj šprintérsku prémiu v kopci nad Valčou. Po jeho dostihnutí pelotónom nastúpil do úniku Janko Palúch (RCT Martin). Jeho únik mal krátke trvanie, nakoľko si ho ostatní pretekári veľmi dobre strážili. V zápäti opäť nastúpil Laco Šidlo. Postupom času sa k nemu pripojili aj ďalší štyria pretekári. Pred záverečným stúpaním mali náskok 30 sekúnd na ostatných v pelotóne. S týmto scenárom sa nemohol zmieriť Janko Palúch ktorý spolu s ďalšími pretekármi zvýšili tempo a náskok vedúcich pretekárov sa začal zmenšovať. Tesne pred začatím stúpania si Janko Palúch osamote došiel vedúcu skupinu. V kopci sa okruh favoritov na víťazstvo zúžil len na dvoch pretekárov, pričom jedným z nich bol aj domáci pretekár. V zjazde nastúpil Janko Palúch a do cieľa prišiel osamote s minútovým náskokom pred druhým pretekárom. Lacovi sa  po technických problémoch nakoniec ušla "nešťastná" zemiaková medajla.
Krátku trať vyhral Peter Páleš (Cyklisti Martin). Na veľmi peknom treťom mieste sa umiestnil Paťo Lučanský (RCT Martin). 
Zatiaľ čo sa dospelí pretekali cestičkami SNP okolo Turčianskej Záhradky, detičky si mohli zapretekať pred OC Galéria. (Článok o detských pretekoch:https://www.rctmartin.sk/clanok/1184).
V závere teda môžeme zhodnotiť z organizátorského aj klubového hľadiska preteky veľmi pozitívne, do budúceho roka si môžeme snáď len priať viacej účastníkov a lepšiu predpoveď počasia. 
Veľmi pekne by sme sa chceli poďakovať všetkým zúčastneným pretekárom, no veľká vďaka patrí hlavne našim partnerom, bez ktorých by sme to určite nezvládli:BigMat- Baudach, Galimex, Mesto Martin, OC Galéria, Ecco-shoes a ďalší...


  12. 11. 2021      Organizátori cyklomaratónu po ceste SNP

Späť