V nedeľu 19.8.2018 sa uskutočnili preteky v rámci Slovenského pohára. Pre pretekárov bol pripravený okruh s dĺžkou 50 km a prevýšením 533 m. Celkovo ho museli pretekári absolvovať 3 krát, takže celková dĺžka bola 150 km. Účasť na pretekoch bola medzinárodná, a nechýbali ani pretekári z  Kazachstanu, Ruska, Česka, Maďarska a Izraelu. Na štart o 11:00 sa postavilo až päť pretekárov z martinského oddielu a to Michal Mišík, Michal Podhradský, Viktor Feťko, Patrik Lučanský a Ján Palúch.

Hneď po štarte pretekov nasledovali početné útoky súperov.  O jeden z únikov sa pokúsil aj Michal Podhradský, ktorého snaha bola zmarená početným pelotónom.  Celé štartovné pole sa držalo spolu. V obci Kľačno nastúpila skupina šiestich pretekárov, ktorá si svoj náskok vybudovala na jednu minútu. V druhom kole, zhodou okolností tak isto v obci Kľačno bol tento únik dostihnutý.  Na stúpaní diel sa o únik postarali ďalší pretekári, ktorí si svoj náskok udržovali na úrovni 50 sekúnd. Po prekonaní vrchárskej prémie v druhom okruhu  nastúpil Ján Palúch a vyprovokoval ďalší únik, ku ktorému sa postupne pridali ďalší pretekári a medzi nimi aj ďalší tímový kolega Viktor Feťko. Toho však v úniku zastavili začínajúce kŕče a musel únik opustiť. Pelotón sa s týmto scenárom uspokojil a spomalil. Pri stúpaní na vrch Vyšehrad za obcou Jasenovo nestačil zvyšujúcemu sa tempu Ján Palúch, ktorému na vrchole Vyšehradu skupina odišla na 35 sekúnd. S týmto sa však martinský pretekár nechcel zmieriť a začal stíhaciu jazdu v zjazde z Vyšehradu do obce Nitrianske Pravno.  Jeho snaha priniesla ovocie a kilometer pred touto obcou skupinu dostihol. Po dojazde do obce Kľačno sa začalo nastupovať, kde ešte dokázal reagovať. Avšak  2 kilometre pred vrcholom už nedokázal  reagovať na neustále útoky súperov. Týmito nástupmi sa podarilo skupine zlomiť aj ďalšieho Izraelského cyklistu, s ktorým Ján Palúch pokračoval až do cieľa. V závere mal viacej síl martinský pretekár a vybojoval celkovo 11 miesto a stal sa 4 najlepším slovenským cyklistom v cieli.  Týmto výkonom zaznamenal najlepšie historické umiestnenie pretekára z R.C.T. Martin na tomto preteku v kategórií muži Elite.

Do cieľa z martinského oddielu dorazili, už iba Víktor Feťko na 33 mieste a Michal Podhradský na 45 mieste. Patrik Lučanský a Michal Mišík preteky nedokončili.


  19. 8. 2018      R.C.T. Martin

Späť