Poslednú augustovú nedeľu sa uskutočnil už 8. ročník cyklomaratónu Po ceste SNP, ktorý sa konal pod záštitou podpredsedu NR SR a primátora mesta Martin Andreja Hrnčiara, pri príležitosti 72. výročia Slovenského národného povstania.

Na slávnostný štart na námestí S.H. Vajanského sa postavilo dokopy 194 pretekárov zo Slovenska, Španielska, Maďarska, Nórska a Českej republiky pričom na krátku trať nastúpilo 124 pretekárov a na 100 km trať sa odhodlalo 70 cyklistov.  Jednou novinkou tohto ročníka bolo, že organizátor  rozdelil štarty na dve časti.

Dobre počasie na "bojisku" naznačovalo už pred štartom, že tieto preteky nebude prechádzka pokojným bojovým poľom. Nie len teplota ale aj vysoko nasadené tempo hneď od štartu o ktoré sa postaral domáci pretekár Ladislav Šidlo dávalo predpoklad, že pretekári siahnu až na dno svojich síl. Čo sa predpokladalo to sa aj naplnilo. Na dlhej trati bola asi len jedna situácia kedy pelotón išiel pokope. Únik striedal únik.

Najaktívnejší pretekár bol už spomínaný Ladislav Šidlo z domáceho cyklistického oddielu R.C.T. Martin, ktorý bol vo všetkých únikoch. Ten najhlavnejší prišiel zhruba na 46 km na Budiši keď sa z pelotónu odpútali piati pretekári, Ľubomír Bugan, Tomáš Najner, Peter Košút, Roman Belák a spomínaný najaktívnejší pretekár.  

V obci Diviaky už  mala vedúca skupina minútový náskok.

Hore na kopci nad obcou Blatnica bola pripravená tajná prémia z ktorej sa radoval Šidlo, ktorý ale v tom momente netušil, že ju vyhral. V tomto stúpaní odpadol z vedúcej skupiny martinský pretekár Ľ. Bugan, ktorého neskoršie pohltil balík.

Zhruba na 71 km obec Rakovo, došlo vo vedúcej skupine pád počas prejazdu železničného priecestia na ktorý dopadol aj Šidlo. Našťastie mohol pokračovať ďalej. Preteky skončili pre Tomáša Najnera, ktorého zranenie si vyžiadalo ošetrenie v nemocnici.

Za obcou Belá-Dulice v stúpaní do Turčianskeho Jasena bol úplne zlikvidovaný únik vďaka maďarskému pretekárovi Gáborovi Feješovi. Vznikol nový únik kde ku Feješovi sa pridali Jaroslav Chalás, Lukáš Matula z českého oddielu Dura-line CT a  Ondrej Mačaj Spartak Tlmače.

Ich náskok už pelotón nedokázal zlikvidovať a tak najväčšiu silu v špurte a radosť v cieli mal už spomínaný absolútny víťaz Gábor Feješ z maďarského družstva Dr.Bátorfi Agria KTK, ktorý vyhral časom 2:26,30 hod.pred Jaroslavom Chalásom a Lukášom Matulom.

Na krátkej trati dominoval pretekár z R.C.T. Martin, ktorý dá sa povedať, vyhral systémom štart cieľ. Po prvých piatich kilometrov sa všetkým vzdialil a svoj náskok udržal až do cieľa, kde mu namerali čas 1:36,10 hod. Pred cieľom si ešte vyhral tajnú prémiu na Valčianskom kopci. Druhý v cieli bol jeho oddielový kolega Ján Palúch, tretí skončil Dominik Zaťko.

Ostatné výsledky si môžete pozrieť v sekcii "Výsledky".

Organizátor nezabudol ani na najmladších pretekárov, pre ktorých pripravil preteky spolu so spoločnosťou Galimex s.r.o. ako  tradičným sponzorom týchto pretekov ale aj pretekov krátkej trati. Úsmev na perách detí vyčarili pekné ceny a poháre, ktoré im budú pripomínať ich cyklistické začiatky.

Cyklistický sviatok Po ceste SNP skončil, organizačný štáb ďakuje spoločnostiam mestu Martin, Prefa invest Sučany, Geo Net, Galimex, Gaya, Viena International, Ecco, Hotel Impozant, BKL, ako aj hlavnému sponzorovi Merida.

Tešíme sa na Vašu účasť opäť o rok.

ĎAKUJEME ! 




  30. 8. 2016      Štáb SNP.

Späť