Odchovanec martinského cyklistického oddielu R.C.T. Martin 19-ročný Juraj Bellan /momentálne jazdiaci za oddiel FIREFLY/, ktorý je prvým rokom v kategórii do 23 rokov štartoval uplynulý týždeň v oboch disciplínach v piatok v časovke jednotlivcov a v nedeľu v preteku s hromadným štartom na Majstrovstvách Slovenska v cestnej cyklistike.
V časovke na 38,6 km podal vynikajúci výkon, keď vo svojej kategórii U 23 obsadil druhé miesto. V nedeľu nastúpil na štart v preteku jednotlivcov s hromadným štartom spolu s kategóriou elite. Pred sebou mal nielen 199 km dlhú etapu ale aj nepríjemný dážď, ktorý ako povedal Juraj mu vôbec nevadil. Pretekalo sa na 19 km okruhu v okolí Žiliny a pretekári ho museli absolvovať 10 krát. Počas celých pretekov sa držal v popredí balíku a strážil si čelo vedúcich pretekárov. Po skvelom výkone obsadil tretie miesto a získal druhú medailu na týchto majstrovstvách. Na pretekára, ktorý je prvý rok v kategórii U23 je to sľubný začiatok. Zaujímavosťou je, že Juraj dosiahol už 14-tu medailu v rade na Majstrovstvách Slovenska od r. 2012 z cyklistických disciplín, na ktorých štartoval.
Výstižné slová po preteku otca Juraja Bellana hovoria za všetko: Bolo to niečo fantastické - vidieť svojho syna jazdiť na špici spoločne s najlepšími Čechoslovákmi vrátane Sagana, Velitsa, Kreuzigera, Koniga, Vakoča, Bártu... to bolo ako zo sna (doprial by som takýto pocit každému z rodičov, ktorí sa venujú svojim deťom). V ťažkých podmienkach a nabitej konkurencii sa ako jeden z najmladších nestratil a pretek dokončil v prvej skupine. Atmosféra bola skvelá, samozrejme hlavne kvôli P. Saganovi prišlo množstvo divákov, ktorých neodradil ani celodenný dážď.
Ako druhý pretekár z Martina sa na štart postavil aj Michal Mišík, ktorého sprevádzala počas preteku smola v podobe dvoch pádov do ktorých sa zaplietol. Napriek snahe dokončiť preteky musel v šiestom okruhu skončiť.

Zhodnotenie preteku a Jurajove vyjadrenia zverejnené na www.cycling-info.sk : k časovke: Juraj Bellan (Cyklistický tím Firefly): "Medailu som očakával, ale najradšej by som bol, keby som vyhral. Vedel som, že to bude veľmi ťažké, lebo Erik Baška je veľmi dobrý pretekár. Mohol som len prekvapiť, ale minútová strata je veľa. Vyhral najsilnejší. Privítal by som viac kopcovitejšiu časovku, ale nemám sa na čo vyhovárať, podmienky boli pre všetkých rovnaké. S medailou som spokojný a rovnaký cieľ mám aj pred nedeľou. Pôjdem naplno a budem sa snažiť prekvapiť."

k preteku jednotlivcov: Juraj Bellan (Cyklistický tím Firefly):"Preteky boli ťažké, pretože pršalo, ale mne to vyhovovalo, keďže z cyklokrosu som zvyknutý na horšie podmienky. Jazdil som stále na špici, čo mi poradil tréner, že to bude na tomto okruhu veľmi dôležité. Vďaka tomu som ušetril veľa síl. Tempo zo začiatku nebolo vysoké, až na konci sa to rozbehlo, ale ja som bol stále vpredu. V stúpaniach som jazdil na čele, ak by sa to rozdelilo, aby som zostal vo vedúcej skupine. To sa však nestalo a v špurte som nemal viac síl, aby som skončil na vyššej pozícii. Ale som spokojný, dal som do toho všetko."


  1. 7. 2015      Rastislav Belák

Späť