V nedeľu 8.5. 2011 sa konalo tretie kolo Slovenského pohára v cyklistike v kategóriách Masters.

Martinské družstvo sa zišlo v silnej zostave, ktoré malo za úlohu pomoc svojmu tohtoročnému lídrovi Miroslavovi Zubajovi vybojovať čo najlepšie umiestnenie v etape.

V kategórii Masters A ( 30- 40 roční) sa na štart 116 km etapy postavil už spomínaný M. Zubaj, R. Belák, P. Chlebo, V. Kurhajec. Hneď po štarte na 2 km začalo obávané stúpanie v dĺžke 2 km s maximálnych stúpaním 12%, ktoré rozdelilo pelotón na malé skupinky.
Keďže sa preteky išli na 4 okruhy tak pretekári museli uvedený kopec absolvovať ešte tri- krát. Počas prvého kola sa skúšal R. Belák roztrhať pelotón na ešte menšie skupinky ale súperi mu to nedovolili. Počas tretieho kola sa na pretekárov spustila silná búrka s ľadovými krúpami na čo doplatili všetci traja cyklisti a preteky nedokončili.

V prvej skupine zostal len líder družstva, ktorý potvrdil svoju dobrú výkonnosť a obsadil druhé miesto hneď za vedúcim pretekárom priebežného poradia Branislavom Karasom z Prievidze. V priebežnom poradí po troch kolách je Zubaj na treťom mieste.

„Preteky sa mi nešli úplne v pohode v každom kole pri stúpaní som sa trochu trápil, dokonca v poslednom okruhu som dostal kŕče. Tam mi pomohol Rasťo, ktorý ma potiahol do prvej skupiny“ – približuje priebeh pretekov Miro Zubaj.

Rasťo Belák, ktorý na tejto trase v roku 2009 vyhral majstra republiky sa nám priznal.
„Takúto zimnicu som už dlho nemal. Po nastúpení do auta sa mi ešte pol hodinu nezastavili drkotajúce ústa od zimy“.

V kategórii masters B (40-50 roční) sa na štart postavil Ľubomír Bugan, ktorý sa po dlhšej prestávke opäť vracia do pretekárskeho kolotoča. Pretekári absolvovali o jeden okruh menej čiže 87 km.
Až v poslednom stúpaní nestačil tempu, ktoré nasadil Branislav Kacina a tak odpadol z prvej skupiny a nakoniec obsadil pekné 10. miesto.

Ďalšie preteky sú na programe už tento víkend v Jaslovských Bohuniciach kde sa pôjde dvoj-etapový pretek.


  11. 5. 2011      Zdroj RCT Martin

Späť