Posledný júlový víkend sa uskutočnili v Sokolovciach pri Piešťanoch Majstrovstvá Slovenskej republiky v kategóriách Masters v pretekoch s hromadným štartom. Na pretekárov čakal okruh, ktorého dĺžka jedného bola 25 km s prevýšením takmer 400 metrov. Dĺžka pretekov závisela od jednotlivých kategórií. Najviac kôl a to až 4 mali pretekári štartujúci v kategóriách Muži B a Masters A.
Muži B - priebeh preteku:
Od štartu sa pretekári nešetrili avšak vývoj pretekov nebol dramatický. O nástupy sa staral Ján Palúch, ktorý vo väčšine zjazdov nastupoval a snažil sa skupinu zbaviť, čo najviac pretekárov. Nakoniec sa mu podarilo odpútať od hlavného poľa a spolu s ďalším cyklistom si na začiatku tretieho kola začali budovať náskok. Ten sa výrazne zmenšil pri nájazde do posledného kola, kde Ján Palúch v kopci zrýchlil a odpútal sa od svojho kolegu z úniku. Na vrchole sa však k nemu priblížil ďalší cyklista a mohli spolu pokračovať do cieľa. Ján Palúch obsadil celkovo 2 miesto, keď v závere mu už došli sily. Ostatní pretekári z oddielu v tejto kategórií preteky nedokončili.

Masters A - priebeh preteku:
Pretekári vyrazili o 10:05 miestneho času a nasledovali tak pretekárov z predchádzajúcej kategórie. Ladislav Šidlo ako jediný martinský pretekár na štarte  tejto kategórií zo začiatku šetril sily na záver pretekov. Táto taktika sa osvedčila keď v polovici predposledného kola nastúpil pelotónu a odpútal sa od nich. Do cieľa si postupne budoval svoj náskok,  ktorý dosiahol hodnotu až cez 4 minúty a stal sa po 3 rokoch opäť Majstrom Slovenska v kategórií Masters A v pretekoch s hromadným štartom. 

Masters B - priebeh preteku:
Pretek sa niesol v znamení nástupov a rýchleho tempa. Toto tempo uviedlo viacerých pretekárov do problémov a znemožnilo im v závere bojovať o čo najlepšie umiestnenie. Rastislava Beláka spolu s ďalšími pretekármi utrhla dvojica veľmi silných súperov, avšak tí začali pred cieľom taktizovať, čo mu prinieslo možnosť zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. V cieli nakoniec Rastislav Belák po špurte vybojoval 3 miesto na týchto majstrovstvách vo svojej kategórií. Filip Lašút a Miroslav Lelek obsadili 8 a 15 miesto.

V ďalších kategóriách si martinskí pretekári vybojovali nasledovné miesta:
Masters C - Jozef Kohút 19 miesto,
Masters E - Daniel Švolík 9 miesto a Milan Šugár 10 miesto.
Ženy Masters A - Lenka Bičkošová 4 miesto.


  28. 7. 2019      R.C.T. Martin

Späť